Myten om Sanningen
Featured

Myten om Sanningen

”The Truth coming out of the well”
Jean-Léon Gérôme, 1896

According to a 19th century legend, the Truth and the Lie meet one day. The Lie says to the Truth: ”It’s a marvelous day today”! The Truth looks up to the skies and sighs, for the day was really beautiful. They spend a lot of time together, ultimately arriving beside a well. The Lie tells the Truth: ”The water is very nice, let’s take a bath together!” The Truth, once again suspicious, tests the water and discovers that it indeed is very nice. They undress and start bathing. Suddenly, the Lie comes out of the water, puts on the clothes of the Truth and runs away. The furious Truth comes out of the well and runs everywhere to find the Lie and to get her clothes back. The World, seeing the Truth naked, turns its gaze away, with contempt and rage.
The poor Truth returns to the well and disappears forever, hiding therein, its shame. Since then, the Lie travels around the world, dressed as the Truth, satisfying the needs of society, because, the World, in any case, harbors no wish at all to meet the naked Truth.

Featured

Håller tummarna för Grandelius

Schack är så fascinerande! Svårt och skoj på samma gång. Jag är inte med i någon schackklubb och är troligen en ganska svag schackspelare. Jag försöker att lära mig och läser en och annan schackbok och spelar mot datorn hemma. Just nu pågår en schackturnering i Norge på högsta internationella elitnivå, Norway Chess. Nils Grandelius från Sverige har lyckats kvalificera sig som en av deltagarna. För svenskt vidkommande och säkert även för Nils så är detta extra stort.

Jag ville skriva detta inlägg efter att jag sett en kommentar upplagd på Youtube via Sveriges schackförbund av Jesper Hall. Jag är som sagt inte särskilt kunnig i schack och det är inte så lätt att greppa de olika teorierna om vad som gör ett drag bra eller dåligt. Efter att ha sett Jespers genomgång blev jag så glad eftersom jag upplevde att till och med jag fick ett någorlunda bra grepp om vad som hände under Nils parti igår. Många Youtube-klipp är annars ofta så röriga och kan kännas övermäktiga med alla varianter som presenteras, men Jesper lyckades verkligen att förklara partiet enkelt och pedagogiskt. Jag rekommenderar om du är intresserad av schack att lyssna på inlägget.

 

 

Featured

Högkänslighet och gåshud

Då jag gärna lastar saker på mina axlar och inte som gåsen låter det rinna av mig har jag fattat tycke för ännu en teori om min personlighet. sens2Jag ser nu att jag inte bara är en grön personlighet (samordnande stödjare i insightstestet som baseras på Jungs psykologiska personlighetstyper), och dessutom introvert och dystymiker, utan numera är jag även viss om att jag också är högkänslig, om än inte fullt ut i alla delar. …Vilken arbetsgivare vill anställa mig efter att ha läst den här bloggen?! Men, sanningen skolen göra eder fria!

Nåväl, om du inte ger dig ut och springer någon dag, vilket Gud förbjude, utan istället nöjer dig med en varm kopp te vid brasan och laptopen i knät, så finns det intressant läsning på SvD:s Idag-sida.

En högkänslig person har en så låg tröskel för sinnesintryck att det påverkar hela livet. De har en lägre tröskel för att ta in olika slags sinnesintryck och deras hjärnor bearbetar informationen på ett djupare sätt. Känsligheten kan vara både en sårbarhet och en gåva.sens Många högkänsliga är till exempel riskmedvetna och lite försiktiga i nya situationer. De har ofta hög empati, är goda lyssnare, ser saker som andra missar och fattar ofta väl genomtänkta beslut. Allt enligt artikeln.

Ett passande citat:

”Men högkänsligheten är ett personlighetsdrag, understryker Elaine Aron. På samma sätt som vissa har utrustats med en ovanligt hög ”gåsfaktor” som gör att de flesta motgångar rinner av, påverkas andra människor extra mycket av såväl känslomässiga som sensoriska sinnesintryck.

Så kan till exempel en mindre tillrättavisning på jobbet, en armbåge i tunnelbanan eller en skavande tvättlapp i nacken rubba den högkänsliges sinnesstämning för resten av dagen – samtidigt som åsynen av ett knoppande träd eller ett barn som just lärt sig cykla kan överskölja honom eller henne med ett varmt lyckorus som håller i sig nästan lika länge. Högkänsligheten har alltså även positiva sidor.”

sens1Mycket i den här artikeln stämmer med flera bara i min familj. Sedan behöver det ju inte betyda att vi lider av detta eller har särskilt starka drag av det. Men det var intressant läsning och ger en tanke… Det är viktigt att vi förstår våra reaktioner och vet vem vi är. Annars blir vi som vindflöjlar som reagerar på förändringar och kastas hit och dit i vinden. Nej, det är alltid bättre att stå stadigt på jorden, känna sina rötter och gener, så att man vet vilken sorts träd man är.

För övrigt anser jag att Idag-sidan är värd en prenumeration på SvD enbart den.

De högkänsliga – alla artiklar

Featured

Sommarvikarier

Jo det är klart att det är bra att ungdomar får jobba som sommarvikarier. Men det kan bli lite komiskt ibland. Idag var jag och hustrun till den lokala byggvaruhallen. Vi skulle köpa puts eller cement till vår husgrund som behöver lagas efter att vi rivit bort reviteringen. Så står vi vid säckarna och kollar på skyltarna för att försöka förstå om vi ska ha Mur och puts B, eller Putscement A, eller Lagningsbruk, eller… det fanns minst fem som skulle kunna användas enligt instruktionerna. Då kommer det en ung och mycket trevlig sommarvikarie fram till oss och frågar om vi behöver hjälp? 🙂 Javisst, svarade jag, det skulle vara väldigt bra att få lite hjälp med att välja rätt säck. Så började jag fråga om skillnaden mellan den och den säcken, och vad de olika beteckningarna betydde. Jag överdriver inte om jag säger att han kunde ingenting! Jag och min hustru tittade förstummat på varann och undrade varför han kom fram och erbjöd oss sin hjälp? Det var visserligen frimodigt av honom och han var som sagt väldigt trevlig, men det kan bli lite komiskt ibland.

Featured

Okunniga kunniga tjänstemän

Det här inlägget blir mest en hänvisning och en rekommendation att läsa vidare. Det handlar om hur inskränkt och okunnigt vi kan tänka ibland, vår oförmåga att tänka ett steg längre eller vidare. Här är det en tjänsteman som säkert försökt vara en duktig tjänsteman och som i sin iver att följa lagen och checklistan att kryssa av, inte har den blekaste aning om ärendet han handlagt eller kan förstå vad det egentligen har handlat om hela tiden. Mycket tragiskt!

Det är så viktigt att vi inte bara blir duktiga på vårt jobb, det är så oerhört mycket viktigare att vi blir bra på att vara människor. Att vi öppnar våra sinnen och blir lyhörda. Låter oss formas av kärlek utan att vi för den skull blir naiva eller ”blåögda”.

Läs Maria Ludvigssons välskrivna ledare på SvD.

Featured

Valjakt förbjuds

Äntligen förbjuds den japanska valjakten! Det var med ett leende jag läste domarens syrliga kommentar angående forskningsvärdet av valjakten. Det är dags att även myndigheter benämner saker på rätt sätt och för vad det är. Det senaste beslutet från FN hoppas jag kommer att väga tungt och förhoppningsvis även leda till att andra instanser vågar bidra till skyddet för vår känsliga jord och dess invånare.

SvD om förbudet.

Det går som några kanske vet en serie på TV som heter Whale Wars. Jag tittar ibland på den och tycker det är uppenbart vad som sker och att vi behöver göra något. Organisationen som serien handlar om heter Sea Shepherd Conservation Society. Här kan du läsa om ett uttlande som gjordes under pågående förhandling i ärendet.

Featured

15 år och tiden går!

Idag fyller min ena dotter 15 år. Det är för övrigt hon som är avmålad på bilden i sidhuvudet, ungefär 5 år gammal. Att se henne framför sig idag är smått ofattbart! Tanken på att hon alldeles nyligen låg i mina armar och tittade storögt upp på mig är svindlande. 🙂

Jag älskar mina barn mer än de kan förstå och jag kan uttrycka! Det finns ingen stoltare pappa än jag!
Jag älskar mina barn mer än de kan förstå och jag kan uttrycka! Det finns ingen stoltare pappa än jag!

Featured

Konsert jag önskade jag hört

I gårdagens SvD läste jag en väldigt bra recension av Sjostakovitjs cellokonsert nr 1 med Jakob Koranyi, cello, Daniel Blendulf, dirigent, Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset. Lyssnarens nyfikenhet väcks i mig och entusiasmen över den klassiska musikens levande själ uppenbaras i artikeln så jag önskade jag varit där.
Jag tog genast fram mina cellokonserter och lyssnade girigt igenom dem. I samma box har jag även hans Pianokonsert Nr 1. Här kommer Sjostakovitjs hela register av lekfullhet och lyricism fram tycker jag. Konserten skrevs också 1933 innan han blev stämplad som fiende till folket av Stalin och tvingades ändra sitt uttryck för att överleva som tonsättare. Senare forskning har dock visat att han hela tiden var dissident och många gånger skrev in ett ”dolt” budskap i musiken.

130 mil inspiration
Featured

130 mil inspiration

I mitt förra inlägg skrev jag om sommarens äventyr, vandringen med stort V tillsammans med min grabb, hur jag längtar efter att vara ute i naturen och söker efter det enkla avskalade livet. Samtidigt bär jag på en dubbelhet och jag är inte helt sann när jag skriver så. Jag är den förste att erkänna att jag även dras till TV och datorer och det moderna samhällets sociala kultur. Men som idé 😉 måste jag ändå få tro att jag är halvvägs där. En av dessa äventyrare som förverkligat sina drömmar och prövat sina gränser, – livin’ on the edge! – Göran Kropp, som jag för övrigt haft äran att sova i samma tält med (host, host, försök till skryt 😉 ), är en av mina stora idoler. Hans personlighet och hans äventyr har alltid inspirerat mig, tyvärr gick han ju bort alldeles för tidigt. Rune Larsson och Björn Sunesson är två andra personer vars löparäventyr och syn på löpning som en naturlig del i livet har inspirerat mig att springa och fortsätta springa med delvis andra målsättningar i blicken.

Så har jag även snubblat över en annan blogg som gripit tag i min längtan efter att vandra. I bloggen En fjällvandring på egen hand skriver Johanna Lundgren om en vandring från Treriksröset till Grövelsjön, en nätt liten vandring på sådär 130mil! Och vilken inspiration den har gett mig! När jag först hittade hennes blogg hade hon hunnit gå mer än halvvägs men jag läste ifatt allt i ett enda svep och har sedan följt äventyret hem i mål. Vilken tjej och vilken prestation! Samtidigt förstår jag att det inte är att prestera som är i fokus, utan upplevelsen! Att vandra är ingen duktighetsuppvisning utan en dragningskraft, ett fundamentalt annat! Hon är nu visserligen i mål men läs så förstår ni vad jag menar. Börja från dag ett och läs som det vore nu! Hon gjorde det! That’s the difference.

P.S  Apropå att ha träffat kändisar… Jag har alldeles för ett par dagar sedan haft nöjet att skaka tass med henne. Jag var på en marknad i byn där jag arbetar och där gick hon plötsligt förbi (jo, hon bor i en annan by alldeles i närheten). Först tänkte jag Wow! men sedan kände jag att det borde jag ju säga till henne, om jag nu bara vågar… Men hur kul kan det vara att bli störd av en vilt främmande man när allt man vill är att få vara ifred och strosa runt på stan i egen takt, tänkte jag.  Samtidigt ville jag ju så gärna säga hej, så jag trotsade min nervositet och klev fram på skakiga ben och sa hej!

Det gick bra och hon var mycket trevlig! 🙂

Den här bilden får väl illustrera dubbelheten mellan samhälle och natur. En asfalterad väg i en underbar allè. Landskapet runt om var för övrigt fantastiskt vackert.
Den här bilden får illustrera dubbelheten mellan samhälle och natur. En asfalterad väg i en underbar allè. Landskapet runt om var för övrigt även det fantastiskt vackert.

%d bloggare gillar detta: