Dags att sammanfatta läsningen 2011

·

Läsåret 2011 blev inte det bästa om man räknar antal böcker som mått på framgång. Jag inser ju att jag inte läst mer än vad några bokbloggare normalt läser under en enda månad. Inte desto mindre älskar jag att läsa och böcker har en stor del av mitt intresse. Som väl är var det god kvalitet på så gott som allt. En orsak till att det inte blev fler böcker är säkert att inte mindre än sex av fjorton var på engelska. Det går visserligen allt bättre och flyter mer effortlessly att läsa, men fortfarande går det långsammare. Dessutom var några av årets böcker riktiga tegelstenar, exempelvis The Name of the Wind och A Clash of Kings.
Det är inte lätt att utse vilken av böckerna som var bäst. Många har fått en femma i betyg och jag är glad att ha kunnat välja bara de bästa detta året. Några sticker fram hakan lite extra dock: såsom The Name of the Wind och The Blade Itself. Men det kanske var för att de var nya bekantskaper och jag inte visste vad jag kunde vänta. A Clash of Kings samt The Desert Spear var fortsättningsromaner och jag vill mena att de är minst lika bra. Den enda boken jag hade kunnat vara utan i år var Runar Eldebos Leva medan livet pågår. Den sa mig ingenting. Nej tacka vet jag Philip Yancey om man vill läsa en bok om kristen tro.

 • Hungerspelen av Suzanne Collins
 • The Blade Itself av Joe Abercrombie
 • Storm Front av Jim Butcher
 • The Desert Spear av Peter V. Brett
 • Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
 • Glasbruket av Arnaldur Indridason
 • Leva medan livet pågår av Runar Eldebo
 • Pestens tid av Stephen King
 • Mörkerseende av Philip Yancey
 • Ultramarathon man : confessions of an all-night runner av Dean Karnazes
 • A Clash of Kings av George RR Martin
 • The Name of the Wind av Patrick Rothfuss
 • Hjälp, vem är jag? av Caroline af Ugglas
 • Sömnlös av Stephen King