The Immortal Game

·

The Immortal Game av David Shenk
The Immortal Game av David Shenk

Jag är ju lite nördig ibland. Inte så lite heller och förresten inte bara ibland heller. Dessutom, och det kanske är bäst så, så snurrar nörderiet runt som på en karusell. Periodvis absorberas jag av litteratur och vissa perioder av löpning eller fågelskådning eller något annat. Nu har jag åter fått lust för schack. Det började med att min sons skolklass skulle spela i något som kallas schackfyran. Det räckte för att locka in mig på banan och mitt intresse tog fart igen. Jag är egentligen ingen spelare (och är riktigt usel på schack), men det avhåller mig inte från att fascineras så pass att jag vill läsa och ta reda på allt om det.

För att stilla min hunger så har jag bland annat läst boken The Immortal Game av David Shenk. Boken handlar om schackets historia från dess lätt diffusa ursprung till den moderna tidens datoranalyserade spel. Parallellt ges en genomgång av ett av världens mest hyllade schackpartier, nämligen det mellan Adolf Anderssen och Lionel Kieseritzky i London 1851 och som blivit kallat The Immortal Game. Växlingen mellan schackhistoria och ett intressant parti gör att boken blir både lättläst och levande. Vi ges en mycket bra genomgång av schackets tidigaste historia, men däremot känns det som 1900-talets schackera gås igenom lite för snabbt. Även om vi ännu inte vet vem eller vilka partier som kommer att bli ihågkomna om trehundra år, så finns det ju så mycket intressanta anekdoter, rent skvaller och förstås brillianta matcher att återge. Boken kunde mycket väl ha fått svälla ytterligare något hundratal sidor då detta intresserar nutidspelaren och skulle ytterligare ha gjort boken till den högintressanta läsning den redan är.