Dagens hjälte

·

Idag försökte jag vara Dagens hjälte! En invandrarkvinna skulle åka med samma buss som jag men verkade inte ha någon giltig biljett och inte heller några kontanter. Chauffören bad henne gå till Pressbyrån för att ordna biljett, men när hon kom tillbaka var biljetten (kortet) fortfarande tomt. Det var tydligt att hon inte förstod vad som gällde eller hur man köpte och fyllde på kortet. Det är inte så lätt när man förmodligen bara har en början till förståelse av svenska som språk.

Eftersom jag har varit ute för liknande incidenter förut på bussen och klandrat mig för att jag inte har gripit in så tänkte jag att nu ska jag minsann erbjuda mig att betala en biljett för henne. Jag var inte säker på att jag hade kontanter själv, men efter att ha grävt fram några tjugor och lite mynt så gick jag fram till chauffören just som kvinnan lämnade bussen och sa att jag kan betala för henne. Det visade sig att chauffören inte alls hade kört henne på porten utan hon skulle få åka med gratis. Hon hade en barnvagn och han hade bara öppnat de bakre dörrarna för henne. ”Spara du dina pengar”, sa han med ett litet leende.

Nå det här var inget märkvärdigt i och för sig. Huvudsaken var ju att det ordnade sig för henne. Det är tanken som räknas. Beredskapen att vara oegoistisk och hjälpsam utan att vänta att få något tillbaka är hållningen. Jag får väl bli dagens hjälte en annan dag i stället. Det verkar inte vara lätt att bli hjälte. Man kanske skulle bli en superhjälte för att lyckas. Det var i alla fall ett bra försök!

superhjältar